Health Tips

 . 

12/04/23

Bagaimana Mencegah Nafas Tidak Senang Ketika Berpuasa?

Share
Link copied to clipboard
How to Prevent Unpleasant Breath when Fasting?

Puasa adalah amalan agama yang diamalkan oleh umat Islam sepanjang tempoh Ramadan. Puasa membolehkan kita mengamalkan disiplin diri, menanamkan empati, dan menggalakkan amal. Namun, ketika kita berpuasa kadangkala kita mungkin mengalami masalah nafas berbau. Ini disebabkan oleh penurunan pengeluaran air liur kita kerana tidak mengambil sebarang air dan makanan. Oleh itu, menjaga kebersihan mulut adalah penting untuk mengelakkan nafas berbau semasa berpuasa. Berikut adalah beberapa petua untuk memastikan mulut anda segar, bersih dan sihat semasa tempoh berpuasa:

Berus Gigi Dua Kali Sehari

Selepas sahur dan sebelum tidur, pastikan anda menggosok gigi dengan bersih untuk menghilangkan plak dan bakteria dari mulut anda menggunakan berus gigi berbulu lembut dan ubat gigi fluorida. Berus berbulu lembut lebih lembut pada gusi anda dan menghalang kerosakan enamel anda manakala ubat gigi berfluorida membantu menguatkan enamel gigi anda mencegah pereputan. Adalah disyorkan untuk memberus gigi anda dalam gerakan bulat, yang berkesan dalam menghilangkan plak dan bakteria dari gigi anda. Ia juga disyorkan untuk memberus lidah dan bumbung mulut anda untuk memastikan setiap bahagian mulut anda bersih.

flos

Floss membantu anda mengeluarkan plak dan zarah makanan yang tidak dapat dicapai oleh berus gigi anda, jadi pastikan anda menggunakan flos sebagai tambahan kepada memberus gigi anda. Walaupun flos bertali konvensional berfungsi, flos air lebih berkesan dan mengambil sedikit masa. Bion Water Flosser W100 boleh mencapai sudut mulut anda dengan mudah yang sebaliknya mungkin sukar dicapai dengan flos konvensional. Terutama jika anda mempunyai pendakap gigi atau kerja pergigian lain, menggunakan flos konvensional mungkin mencabar. Bion Water Flosser W100 berfungsi dengan pelbagaimuncung yang boleh menampung kerja pergigian anda. Hasilnya, anda tidak perlu menghabiskan terlalu banyak masa untuk flos gigi, bermakna anda boleh mempunyai lebih banyak masa untuk menghabiskan sahur anda!

Bilas dengan Pencuci Mulut

Membilas mulut anda dengan ubat kumur adalah cara yang berkesan untuk membunuh bakteria dalam mulut anda dan menyegarkan nafas anda. Berkumurlah ubat kumur di sekeliling mulut anda selama sekurang-kurangnya 30 saat dan pastikan ia sampai ke semua rongga mulut anda sebelum meludahkannya. Ini akan menjadikan mulut anda segar dan bersih sebelum memulakan puasa anda.

Garisan bawah

Mengekalkan kebersihan mulut adalah penting kerana ia penting untuk kesejahteraan kita, menjaga kebersihan mulut adalah lebih penting berbanding sebelum ini semasa kita berpuasa. Ikuti petua di atas untuk membantu anda mengekalkan kesihatan mulut anda, supaya anda tidak perlu risau tentang kesihatan mulut anda dan boleh fokus pada amalan agama anda!

Read More