Health Tips

 . 

30/04/24

Faktor Risiko & Punca Hipertensi

Share
Link copied to clipboard
Risk Factors & What Causes Hypertension


Hipertensi Primer

Tekanan darah tinggi adalah keadaan tanpa gejala yang memudaratkan kesihatan jantung. Jenis hipertensi yang paling biasa yang menjejaskan kebanyakan orang dewasa ialah hipertensi primer, juga dikenali sebagai hipertensi penting. Ia adalah hipertensi tanpa sebab yang boleh dikenal pasti.


Faktor-faktor risiko

Anda mungkin lebih terdedah kepada tekanan darah tinggi jika anda:

 • Berat badan berlebihan
 • Menjalani gaya hidup sedentari
 • Mengalami tekanan dan kebimbangan
 • Terlalu banyak minum alkohol
 • Menghisap rokok
 • Kurang tidur
 • Makan terlalu banyak natrium (garam)

Hipertensi Sekunder

Dalam sesetengah kes, tekanan darah tinggi juga boleh dicetuskan oleh keadaan perubatan yang mendasari, juga dikenali sebagai hipertensi sekunder.


Keadaan perubatan asas (hipertensi sekunder)

Berikut adalah keadaan kesihatan yang terdedah kepada tekanan darah tinggi:

 • Penyakit kardiovaskular
 • kencing manis
 • Penyakit buah pinggang
 • Tiroid
 • Gangguan Hormon
 • Kehamilan
 • Genetik

Petua untuk Membantu Anda Mengurangkan Tekanan Darah Anda


A. Jejaki bacaan tekanan darah anda

Periksa bacaan tekanan darah anda secara berkala. Kebanyakan orang tidak akan melihat sebarang gejala hipertensi sehingga mereka melakukan ujian atau pemeriksaan perubatan. Tekanan darah tinggi tidak mempunyai sebarang gejala melainkan ia sangat teruk. Oleh itu, satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada anda mempunyai tekanan darah tinggi (HBP, atau hipertensi) adalah dengan menjalani ujian dan pemantauan tekanan darah anda. Simpan pemantau tekanan darah di rumah dan pantau tekanan darah anda secara berkala.


B. Membuat perubahan gaya hidup

i. Makan Diet Sihat
Pemakanan yang sihat memainkan peranan penting dalam menguruskan tekanan darah anda. Amalkan tabiat pemakanan yang sihat seperti diet DASH yang bermaksud Pendekatan Pemakanan untuk Menghentikan Hipertensi untuk mengurus atau mencegah Hipertensi. Ia menggalakkan mengurangkan pengambilan garam, gula dan daging merah serta menekankan kepada sayur-sayuran berdaun, buah-buahan dan daging tanpa lemak. Kajian telah menunjukkan bahawa diet DASH berpotensi mengurangkan tekanan darah sistolik dengan purata 12mmHg dan tekanan darah diastolik sebanyak 5mmHg. Hadkan pengambilan garam dan makanan yang sangat proses kerana natrium boleh menyebabkan badan anda menyimpan air yang boleh meningkatkan jumlah darah dan tekanan darah anda.ii. Bersenam dengan kerap
Senaman membantu menurunkan tekanan darah anda dengan mengurangkan kekejangan saluran darah supaya darah dapat mengalir dengan lebih mudah. Jika tekanan darah anda sudah berada pada tahap yang diingini, bersenam secara teratur boleh membantu mencegahnya daripada meningkat dan membantu anda mengekalkan berat badan yang sihat.


iii. Menurunkan Berat Badan
Kurangkan berat badan jika anda berlebihan berat badan. Berat badan berlebihan boleh menyebabkan anda mengalami tekanan darah tinggi. Apabila anda obes atau berat badan berlebihan, jantung anda mesti berusaha lebih untuk mengepam darah melalui badan dan arteri anda. Akibatnya, ia menegangkan arteri anda, menyebabkan tekanan darah meningkat.iv. Ketahui Cara Bersantai
Kebimbangan dan tekanan membebaskan hormon tekanan dalam badan yang mencetuskan peningkatan kadar denyutan jantung dan penyempitan saluran darah. Peningkatan tekanan darah yang berulang boleh menyebabkan kerosakan pada jantung, buah pinggang dan saluran darah. Tidak dinafikan bahawa gaya hidup moden kita boleh menjadi tekanan pada hari ini. Cari cara mudah untuk berehat dengan senaman pernafasan, menghabiskan beberapa minit di alam semula jadi.


v. Elakkan Minum Alkohol Berlebihan
Alkohol mengandungi gula dan kalori yang tinggi. Minum berlebihan boleh menyebabkan penambahan berat badan dan obesiti yang meningkatkan lagi risiko tekanan darah tinggi dan aterosklerosis, pengerasan dan penyempitan arteri yang boleh menyebabkan serangan jantung dan strok. Berhenti atau mengurangkan jumlah alkohol boleh menurunkan tekanan darah anda.vi. Jangan Merokok
Sejak lama diketahui bahawa nikotin menyebabkan peningkatan tekanan darah dan kadar denyutan jantung semasa merokok, menyempitkan arteri dan mengeras dindingnya, menjadikan darah beku. Walaupun kajian telah menunjukkan bahawa masih tidak jelas sejauh mana merokok merupakan faktor risiko untuk membangunkan hipertensi penting, penyelidikan telah menemui kesan terkumpul merokok dengan usia. Perokok lebih berkemungkinan menghidap hipertensi dan penyakit kardiovaskular.


Bion katakan tidak kepada merokok tekanan darah tinggi

C. Makan ubat

Diuretik (pil air) dan penyekat Beta adalah beberapa ubat yang ditetapkan oleh doktor untuk menguruskan tekanan darah tinggi.

Diuretik menyebabkan buah pinggang anda memindahkan lebih banyak garam dan air daripada darah anda ke dalam air kencing anda, yang mengurangkan jumlah dan tekanan darah anda. Sebaliknya, penyekat Beta mengurangkan beban kerja pada jantung anda dengan mengurangkan kedua-dua kadar degupan jantung anda dan kekuatan kontraksi jantung anda.


Garisan bawah

Tekanan darah tinggi boleh membawa kepada komplikasi kesihatan yang serius. Walaupun terdapat faktor risiko tekanan darah tinggi yang tidak dapat dikawal, anda masih boleh membuat pelan rawatan dan perubahan gaya hidup yang diperlukan untuk mengurangkan jumlah anda. Bertabah hati dan mula membuat perubahan untuk anda yang lebih sihat.

Penafian

Artikel ini hanya berfungsi sebagai garis panduan. Dapatkan nasihat doktor anda.

Read More