Guides

 . 

24/03/21

Perkara yang Perlu Diperhatikan Apabila Membeli Kerusi Roda

Share
Link copied to clipboard
What to Look for When Buying a Wheelchair
Kerusi roda vs kerusi tolak

Mendapatkan kerusi roda yang sesuai boleh menjadi tugas yang sukar untuk pembeli kerusi roda kali pertama. Lagipun, apa yang lebih penting daripada keselesaan dan mobiliti untuk diri sendiri atau orang tersayang? Kerusi roda yang sesuai membawa kepada kualiti hidup yang betul, kesihatan yang lebih baik dan berdikari.

Kerusi roda mempunyai roda belakang yang lebih besar yang penting untuk menggerakkan diri. Sesuai untuk pengguna yang tidak memerlukan banyak bantuan. Kerusi tolak sebaliknya, lebih padat dengan roda belakang yang lebih kecil yang tidak boleh dicapai dengan tangan, justeru memerlukan bantuan penjaga untuk menolak dari belakang.

Perkara yang perlu anda pertimbangkan semasa membeli kerusi roda

Dalam menentukan sama ada kerusi roda sesuai untuk pengguna, adalah penting untuk mempertimbangkan bidang berikut:

  • Adakah ia sesuai dengan gaya hidup pengguna?
  • Di mana kerusi roda akan digunakan
  • Berapa kerapkah pengguna menggunakan kerusi roda?
  • Apakah tujuannya?
  • Adakah ia menyebabkan sebarang masalah keselamatan?

Anggap semua faktor ini sebagai pakej untuk memastikan kerusi roda/kerusi tolak adalah 'sesuai' untuk pengguna.

Sebagai contoh, pesakit yang lemah yang tidak dapat menggerakkan sendiri kerusi roda dan perlu diangkut dengan kerap ke dan dari pusat jagaan, dengan bantuan penjaga, akan memerlukan kerusi tolak yang ringan dan padat untuk memudahkan penyimpanan di dalam bilik kereta. . Kerusi roda juga akan memenuhi keperluan ini tetapi tidak sesuai kerana ia lebih berat untuk dibawa ke dalam dan pondok kereta.

Ciri biasa yang anda perlukan semasa membeli kerusi roda

1. Saiz tempat duduk

Beri elaun 2 inci (1 inci dari kedua-dua belah) untuk pakaian atau bilik goyang. Pengguna mesti diukur dalam duduk sama ada di pinggul atau di peha. Ini juga memastikan tempat letak tangan boleh digunakan dengan selesa.

2. Kedalaman tempat duduk

Pastikan terdapat jurang 2 inci dari belakang lutut ke tepi tempat duduk.

3. Kapasiti kerusi roda

Kebanyakan kerusi roda boleh memuatkan sehingga 100kg. Pastikan terdapat sedikit elaun sekiranya pengguna bertambah berat. Semak sama ada kapasiti berat kerusi roda sesuai untuk pengguna.

4. Tempat letak tangan

Tempat rehat lengan bukan sekadar tempat berehat untuk lengan pengguna, ia berfungsi untuk mengimbangi dan menstabilkan pengguna semasa berhenti mengejut atau di selekoh tajam. Jika pengguna memerlukan peringatan keselamatan, lebih baik mempunyai tempat letak tangan yang diisi; ini membantu untuk meminimumkan risiko mendapatkan tangan mereka ditangkap atau menyebelahi mana-mana pihak. Pengangkutan lengan boleh tanggal (atau boleh tanggal) membolehkan pemindahan sisi mudah di atas dan di luar kerusi.

5. Tayar belakang besar atau kecil

Roda belakang yang besar adalah penting kepada pengguna yang akan bergerak sendiri. Ia juga merupakan senaman yang bagus untuk mereka yang bergantung pada kerusi roda. Jika kerusi roda adalah semata-mata untuk tujuan transit, roda belakang yang kecil sudah memadai.

6. Sandaran belakang

Jika pengguna boleh duduk tegak dengan selesa, sandaran standard sudah memadai. Jika pengguna terlantar di atas katil, sandaran bersandar boleh dipertimbangkan. Pengguna terbaring di katil tidak boleh melaraskan semula postur mereka sendiri. Sandaran sandaran membantu melegakan tekanan dan menggalakkan peredaran darah. Tempat sandar bersandar juga membantu memindahkan pesakit dari kerusi roda ke katil.

Bagi pesakit yang mengalami masalah belakang, sandaran ketegangan boleh laras (tension back) boleh dilaraskan untuk menampung kelengkungan belakang seseorang. Tali ketegangan boleh ditetapkan kepada mana-mana ketegangan yang dikehendaki dan dilaraskan semula apabila disukai atau diperlukan.

7. Menjaga Kebersihan

Kusyen tempat duduk boleh tanggal Sangat berguna untuk mencuci dan menjaga kebersihan dengan mudah. Ciri Ideal untuk pengguna yang mempunyai masalah kontinensia.

8. Tapak kaki

Dilaraskan ketinggian tapak kaki untuk membolehkan pengguna membongkok 90 darjah pada lutut dan buku lali.

Pengguna dengan tuang di atas lutut tidak boleh membengkokkan lutut mereka. Pengguna memerlukan sandaran kaki tinggi yang boleh dilaraskan pada sudutnya.

Tempat letak kaki tetap sepatutnya mencukupi untuk pengguna yang boleh berjalan dengan mudah di antara tempat letak kaki apabila masuk atau keluar dari kerusi. Jika tidak, tempat letak kaki boleh tanggal atau tempat letak kaki flip-up adalah penting untuk pengguna apabila memindahkan dari hadapan atau sisi.

9. Tali pinggang keselamatan

Tali pinggang keselamatan adalah untuk keselamatan sahaja. Sekiranya orang itu diketuk atau jika kerusi itu berhenti secara tiba-tiba.

Tali pinggang keselamatan tidak boleh digunakan untuk meletakkan seseorang yang tidak dapat mengekalkan keseimbangan duduk, jika tidak, tali pinggang akan menggelongsor ke bawah yang akan menyekat pernafasan dan boleh menjadi tidak selesa.

10. Anti-tippers

Anti-tippers berguna untuk pengguna yang duduk bersandar di kerusi dan mungkin mempunyai risiko terbalik ke belakang, sering dipertimbangkan untuk pengguna yang mengalami amputasi lutut dua kali.

Walau bagaimanapun, berhati-hati bahawa Ia juga boleh menghalang apabila menaiki dan menuruni sekatan atau cerun curam. Hilangkan masalah ini dengan mempunyai masalah yang boleh diselaraskan dengan mudah.

Ciri-ciri tambahan

1. Kerusi roda berbaring

Kerusi roda berbaring direka untuk pesakit yang akan berada di atas kerusi roda mereka untuk jangka masa yang lama dan tidak boleh bergerak sendiri. Ciri baring membolehkan pengguna berbaring sepenuhnya dengan tempat letak kaki yang meninggikan yang membolehkan pengguna menukar sudut badan tanpa banyak kerumitan dan mengelakkan luka di tempat tidur.

Kerusi Roda Berbaring Bion Detac

2. Kerusi roda bariatrik

Kerusi roda bariatrik adalah tugas berat dan direka bentuk untuk mengendalikan pengguna dengan keperluan berat yang lebih tinggi. Lebar tempat duduk lebih besar selalunya 20 inci atau lebih, dan ia boleh memuatkan pengguna lebih daripada 100kg. Kerusi roda bariatrik lebih luas dalam saiz keseluruhan. Pastikan lebar pintu anda mencukupi untuk kerusi roda dilalui.

Kerusi Roda Bion iLight Boleh Ditanggalkan HD FB 20" dengan Sandaran Boleh Dilipat

Garisan bawah

Di Bion, kami membawa rangkaian penuh kerusi roda selesa dan kerusi tolak berkualiti tinggi dengan ciri berbeza untuk memenuhi keperluan khusus anda bermula dari RM 459. Sila lihat koleksi penuh kami di sini untuk maklumat lanjut!

Read More