Health Tips

 . 

20/04/23

Mengekalkan Tekanan Darah Sihat semasa Aidilfitri

Share
Link copied to clipboard
Maintaining Healthy Blood Pressure during Aidilfitri

Aidilfitri adalah perayaan yang meriah yang menandakan berakhirnya tempoh berpuasa selama sebulan Ramadan. Ia adalah masa untuk perayaan, perhimpunan keluarga, dan pesta. Terlalu memanjakan diri pada jamuan boleh menyebabkan tekanan darah kita meningkat secara mendadak, menyebabkan hipertensi. Hipertensi, juga dikenali sebagai tekanan darah tinggi, adalah keadaan biasa yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, dan kerosakan buah pinggang. Oleh itu, adalah penting untuk mengekalkan dan memantau tekanan darah kita.

Makan secara Sederhana

Hidangan seperti ketupat, rendang, lemang, atau kuah lodeh biasanya dihidangkan untuk menyambut Aidilfitri. Walaupun hidangan ini sudah pasti lazat, ia mengandungi garam dan boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah jika diambil dalam jumlah yang berlebihan. Garam adalah penyumbang utama kepada tekanan darah tinggi , oleh itu adalah penting untuk mengehadkan pengambilan makanan masin. Untuk keseimbangan yang lebih baik, cuba hadkan penggunaan hidangan masin dan lebihkan pengambilan makanan berserat tinggi seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

Minum Air Secukupnya

Minum air yang mencukupi adalah komponen penting dalam mengekalkan tahap tekanan darah yang sihat. Adalah disyorkan untuk minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari. Minum air membantu mengawal isipadu darah kita dan mencegah dehidrasi, yang boleh menyebabkan penurunan tekanan darah. Selain itu, air minuman juga membantu membuang lebihan natrium dalam badan kita, yang merupakan punca utama tekanan darah tinggi. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan anda minum air yang mencukupi semasa sambutan dan kenduri Aidilfitri.

Bersenam dengan kerap

Senaman yang kerap adalah faktor penting dalam mengekalkan tahap tekanan darah yang sihat. Aktiviti fizikal membantu menguatkan jantung, mengurangkan risiko penyakit jantung, dan meningkatkan aliran darah ke seluruh badan. Ia juga boleh membantu mengurangkan tahap tekanan, yang boleh menjadi faktor penyumbang kepada tekanan darah tinggi.

Pantau Tekanan Darah Anda

Ramai orang yang mempunyai tekanan darah tinggi tidak mengalami sebarang gejala yang ketara, menjadikannya penting untuk sentiasa memantau tahap tekanan darah untuk mengetahui sebarang isu yang berpotensi lebih awal. Dengan sentiasa memantau tekanan darah anda, anda boleh mengambil langkah untuk menguruskannya melalui perubahan gaya hidup seperti senaman, diet sihat dan ubat-ubatan jika perlu. Syukurlah, mengukur tekanan darah anda hari ini boleh dilakukan dari kemudahan rumah anda dengan Bion Blood Pressure Monitor B100 dan Bion Blood Pressure Monitor MA350f .

Dengan pemantau tekanan darah kami yang diperakui, anda boleh mengukur tahap tekanan darah anda dengan tepat mengikut keselesaan anda sendiri. Sebagai peraturan, berikut ialah carta tahap tekanan darah yang berbeza.


Garisan bawah

Aidilfitri adalah masa untuk meraikan bersama orang tersayang, tetapi jangan lupa untuk mengekalkan dan sentiasa memantau tahap tekanan darah anda untuk melindungi diri anda daripada risiko kesihatan tertentu. Dengan mengikuti petua ini dan menjaga tekanan darah anda, anda boleh menyambut Aidilfitri tanpa risau tentang kesihatan anda. Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin!

Read More